Jak dbać o swoje zdrowie? Jakie mogą być konsekwencje nieprawidłowego odżywiania? Jak rozpoznać chorobę i gdzie szukać pomocy? Jak powinny wyglądać poprawnie zbilansowane posiłki dla ucznia?
Odpowiedzi na te i wiele innych, ważnych pytań uczniowie klas IV – VI uzyskali podczas spotkania z pielęgniarką p. Danutą Skrzeczkowską, która w ciekawy i obrazowy sposób przekazała najważniejsze zasady racjonalnego żywienia. Duże zainteresowanie wzbudziła prezentacja produktów z piramidy żywieniowej przygotowanej z naturalnych artykułów przez naszą p. Pielęgniarkę. Następnym etapem zdobywania wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania uczniów były debaty i prace w grupach, polegające na opracowaniu piramidy żywieniowej i odpowiednim doborze produktów do posiłków (I śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji). Efekty prac grup w postaci plakatów będą zdobiły szkolny korytarz. „Najsmaczniejszym” etapem kończącym cykl dotyczący żywienia będzie przygotowanie zdrowego, drugiego śniadania dla ucznia. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć naszym uczniom „smacznego”!