To kolejny etap poszerzania wiadomości nt. „Od ziarnka do kromki chleba”. Celem wycieczki było poznanie pracy piekarza i sposobu wypieku chleba.
Podczas wyprawy uczniowie klasy III mieli możliwość zobaczyć, jak wygląda piekarnia od środka. Z wielkim zainteresowaniem przyglądali się pracy piekarza, poznali etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do jego wypieku. Zobaczyli maszyny, które pomagają w pracy piekarzowi. Mieli również okazję zwiedzić magazyn z workami mąki. W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wielkie łopaty do wysadzania pieczywa, wózki z upieczonym chlebem, krajalnica … Największą uwagę skupił ogromny piec, z którego jeden z chłopców wyciągnął kilkanaście bochenków chleba. Przy tej okazji dowiedzieliśmy się w jakiej temperaturze i w jakim czasie piecze się chleb.
Wycieczka zakończyła się degustacją wyrobów cukierniczych w postaci pysznych donatów.
Dziękujemy właścicielom i pracownikom piekarni, dzięki którym mogliśmy w atrakcyjny sposób zgłębić tajniki wypieku chleba.