Na podsumowanie bloku edukacyjnego o roślinach zbożowych, uczniowie klasy III wyruszyli do młyna w Topoli Królewskiej. Uczestniczyli w lekcji pozwalającej zdobyć dodatkową wiedzę na drodze praktycznych doświadczeń.
Przywitał nas właściciel, pan Bogusław Grecki i przekazał młynarzowi, który okazał się znakomitym przewodnikiem. W niezwykle ciekawy sposób opowiadał i pokazywał wszystkie etapy produkcji, od przyjęcia zboża, poprzez badania laboratoryjne, oczyszczanie, przemiał, sortowanie, pakowanie, transport. Obserwowaliśmy te etapy i byliśmy pod wrażeniem ilości urządzeń niezbędnych do wyprodukowania różnych rodzajów mąki, kaszy, czy otrąb. Uczyliśmy się odczytywania wyników badania ziaren, poznaliśmy takie pojęcia jak: białko, gluten, wilgotność zboża… Rozpoznawaliśmy szkodniki zbóż, wysłuchaliśmy ciekawostek na ich temat.
Wszystkie te czynności uświadomiły nam, że praca młynarza jest niezwykle odpowiedzialna, bo jakość wychodzącego produktu musi być wysoka, a obsługa urządzeń wymaga ciągłej uwagi i czujności.
Dzieci wróciły do szkoły bogatsze o nową wiedzę na temat produkcji mąki, pracy młynarza i zasobów lokalnego środowiska.
Dziękujemy panu Bogusławowi Greckiemu za możliwość udziału w lekcji dającej odpowiedź na pytanie „Skąd się bierze chleb?”