Celem wycieczki było poznanie sposobu wypieku chleba oraz pracy piekarza.
Podczas wycieczki uczniowie mieli możliwość zobaczyć, jak wygląda piekarnia od środka. Z wielkim zainteresowaniem przyglądali się pracy piekarza, poznali etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do jego wypieku. Uczyli się rozpoznawać mąkę pszenną od mąki żytniej. Zobaczyli maszyny, które pomagają piekarzowi w pracy. Mieli również okazję zwiedzić magazyn z workami mąki, a także spróbować gorącego chleba z chrupiącą skórką. W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wielkie łopaty do wysadzania pieczywa, wózki z upieczonym chlebem, krajalnica… Na koniec dzieci zostały obdarowane pysznymi rogalami z karmelowym nadzieniem. Niektóre zrobiły też zakupy dla rodziców.
Dziękujemy właścicielom i pracownikom, dzięki którym nasza lekcja była niezwykle atrakcyjna.