Na podsumowanie bloku edukacyjnego „O chlebie” uczniowie klasy IIIa i IIIb udali się do miejscowej piekarni. Celem wycieczki było poznanie sposobu wypieku chleba oraz poznanie pracy piekarza.
Podczas wizyty mieli możliwość zobaczyć, jak wygląda piekarnia od środka. Z wielkim zainteresowaniem przyglądali się pracy piekarza, poznali etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do jego wypieku.
Zobaczyli maszyny, które pomagają w pracy piekarzowi, a pracownicy piekarni służyli informacjami na temat wypieku chleba. Mieliśmy również okazję zwiedzić magazyny z workami mąki oraz dodatkami do różnego rodzaju pieczywa. W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wózki z upieczonym chlebem, krajalnica, odkurzacz do pieca i wielkie łopaty do wysadzania pieczywa. Dowiedzieliśmy się, w jakiej temperaturze i czasie pieczony jest chleb.
Na koniec dzieci zostały obdarowane pysznymi pączkami oraz zakupiły smakowity, jeszcze gorący chleb. Praca piekarza wcale nie jest łatwa, dlatego chleb należy szanować, nigdy nie wolno go wyrzucać!
Dziękujemy właścicielom i pracownikom, dzięki którym mogliśmy zgłębić tajniki wypieku pieczywa.