Uczniowie klas IIa i IIb kolejny raz przekonali się, że dbać o zdrowie wcale nie jest trudno.
Podczas zajęć technicznych dzieci wykonały jesienne sałatki z ekologicznych produktów. Przyniosły do klas wyhodowane przez rodziców ziemniaki, ogórki, marchewkę, szczypiorek, jajka oraz inne potrzebne produkty. Do sałatki dodały też jabłka, które dostarczane są do szkoły w ramach programu Owoce w szkole. Z zapałem kroiły je na drobną kostkę, łączyły i doprawiały. Następnie dekorowały gotowe sałatki. Podczas pracy utrwaliły wiadomości o wartościach odżywczych warzyw i owoców.
Sałatka warzywna wszystkim smakowała – nawet Pani Dyrektor z chęcią spróbowała porcji zdrowia. Dzieci z zajęć zapamiętały, że należy codziennie jeść owoce i warzywa w różnej postaci. A najbardziej smakują potrawy wykonane samodzielnie.
Uczniowie klas drugich z niecierpliwością czekają na kolejną lekcję kulinarną. Przecież zdrowe wcale nie jest trudne.