Program „Owoce w szkole”, przyjęty przez Radę Ministrów, polega na bezpłatnym dostarczaniu uczniom klas I-III szkół podstawowych owoców i warzyw i jest częścią inicjatywy zaproponowanej przez Unię Europejską.
Celem programu „Owoce w szkole” jest ukształtowanie wśród dzieci nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu owoców i warzyw. Konsekwencją podniesienia świadomości uczniów w zakresie zdrowego żywienia będzie ograniczenie występowania wśród dzieci nadwagi i innych chorób cywilizacyjnych, spowodowanych zbyt małym spożyciem owoców i warzyw.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje bezpłatnie dwa razy w tygodniu porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego warzywnego. Dzieciom udostępniane są następujące produkty wybrane z katalogu określonego przez Ministerstwo Zdrowia: jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewki, słodka papryka, soki owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne. Owoce i warzywa dostarczane uczniom w ramach programu będą spełniać wymagania jakościowe i zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej i przepisach krajowych. Dostarczane owoce i warzywa będą gotowe do bezpośredniego spożycia - czyste, wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe, zdrowe.
Organizacją i wdrożeniem programu zajmuje się Agencja Rynku Rolnego. Na stronie internetowej www.arr.gov.pl można znaleźć więcej informacji na temat programu w tym również zasady rozdzielania owoców i warzyw.
Szkolny koordynator programu Ewa Zduńczyk
W ramach realizacji programu OWOCE W SZKOLE dzieci z klas 1-3 uczestniczyły w dniu zdrowia. Uczniowie gromadzili informacje na temat witamin zawartych w owocach i warzywach, a chroniących przede wszystkim przed przeziębieniem, korzystając z różnych źródeł informacji. Dzieci z klasy 3 wykonały surówki owocowo-warzywne. Praca dostarczyła im mnóstwo radości. Efektem były pyszne i zdrowe surówki, które wszystkim smakowały. Dodatkiem były soczki dostarczone w ramach programu OWOCE W SZKOLE.
Pierwszaki też znają wartości odżywcze warzyw i owoców. Z zapałem przygotowały pyszne kanapki pełne witamin, które smakowały dzieciom i nauczycielom.
Na podsumowanie programu OWOCE W SZKOLE uczniowie klasy III na zajęciach kola teatralnego przygotowali inscenizację pt. „Zdrowy Kapturek”. Celem przedstawienia było: kształtowanie postaw prozdrowotnych, nabywanie wiedzy o zdrowym stylu życia, kształtowanie nawyków higienicznych oraz zachęcenie do spożywania owoców i warzyw, również tych dostarczanych w ramach programu Owoce w szkole.
Sprawozdanie z akcji „Owoce w szkole”
W roku szkolnym 2013/ 2014 Szkoła Podstawowa w Witoni uczestniczyła w programie „Owoce w szkole”. Wszyscy uczniowie z klas I – III (117 dzieci w I semestrze, 119 w II) za zgodą rodziców brali udział w powyższej akcji.
Owoce i warzywa dostarczano w zestawach:
Lp. |
Zestaw |
Liczba porcji przypadająca na 1 dziecko |
||
I semestr |
II semestr |
Rok szkolny |
||
1 |
Jabłko, marchew |
15 |
17 |
32 |
2 |
Gruszka, marchew |
|
2 |
2 |
3 |
Gruszka, papryka |
2 |
|
2 |
4 |
Jabłko, rzodkiewka |
2 |
4 |
6 |
5 |
Jabłko, sok warzywny |
2 |
5 |
7 |
6 |
Marchew, sok owocowy |
2 |
2 |
4 |
7 |
Razem |
23 |
30 |
53 |
Tematyka zajęć prowadzonych w naszej szkole w ramach programu „Owoce w szkole” obejmowała:
- prezentacje uczniowskie:
kl. I - promocja spożywania owoców pochodzących z Polski
kl. II - promocja spożywania warzyw pochodzących z Polski
kl. III- piramida zdrowia
- wykonanie owocowych kompozycji ze zgromadzonych owoców pochodzących z polskich sadów;
- gromadzenie informacji na temat witamin zawartych w owocach i warzywach, a chroniących przede wszystkim przed przeziębieniem, na podstawie różnych dostępnych źródeł;
- założenie hodowli fasoli - obserwacja jej wzrostu w zależności od warunków hodowli (czynniki warunkujące prawidłowy wzrost roślin);
- założenie hodowli szczypiorku (wykorzystanie podczas przygotowania kanapek)
- przygotowanie i konsumpcja sałatki warzywnej, owocowej i kanapek;
- wystawienie inscenizacji pt. „Zdrowy kapturek”.
Szkolny koordynator programu Ewa Zduńczyk